VIDEO: Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto | Recepty.Blesk.cz

VIDEO: Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto

Video se připravuje ...
Jak připravit pravé italské risotto vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda
Foto: Adam Balažovič
06.01.2018 / 06:00

Na klasickém rizotu, které znáte ze školních jídelen, není v podstatě nic špatného. Pokud byste se ho ale v Itálii snažili vydávat za risotto, hnali by vás až za hranice. Pravé italské risotto se od našeho rizota liší v ingrediencích, v tom, jak vypadá, a samozřejmě i v chuti. Připravit ho je ale směšně jednoduché. Jak na něj, to vás naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.

Pod pravým italským risottem si nepředstavujte ani pokrm, který vám často předloží v restauraci – tedy rizoto z klasické dlouhozrnné rýže, vymíchané se smetanou, která dělá jeho krémovou texturu. Do pravého italského risotta ale smetana rozhodně nepatří, jeho krémovost totiž zvládne udělat jen samotná rýže.

 

Právě vhodná rýže je základem každého dobrého risotta. Pokud sáhnete po typu arborio, nemůžete udělat chybu. Tato rýže má menší kulatá zrna a vysoký obsah škrobu. Právě ten je zodpovědný za šlemovitost risotta. Rýži proto před použitím nikdy neproplachujte.

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

Na přípravu základního risotta budete potřebovat (pro 4 osoby):

* 4 lžíce olivového oleje

* najemno nakrájenou cibuli

* 320 g rýže arborio

* 100 ml suchého bílého vína

* 800 ml kuřecího vývaru

* 40 g másla

* 60 g nastrouhaného parmezánu

* 2 stonky sušeného tymiánu

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho…celý článek

Postup:

 

V pánvi si rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte tymián, aby olej provoněl. Cibulku pouze zpěňte a pečlivě hlídejte, aby se nezačala zabarvovat. Nyní do hrnce přidejte rýži a chvíli ji restujte, aby se dokonale obalila olejem v pánvi. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.

 

Poté do rýže začněte po naběračkách přilévat kuřecí vývar. Nezapomeňte, že risotto se musí prakticky neustále míchat. Jakmile se vývar do rýže vsákne, přilijte další naběračku a míchejte. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.

 

Nakonec přidejte do risotta nastrouhaný parmezán, ten vmíchejte, rozvařte a hned odstavte z plotny. Nakonec do horkého risotta vmíchejte na kostky nakrájené máslo. Takto vám vznikne klasické, základní parmezánové risotto, které můžete dále upravovat a míchat s různými ingrediencemi, například restovanými houbami, čerstvým hráškem nebo bazalkovým pestem. Pamatujte ale, že v jednoduchosti je krása, a u italské kuchyně to platí dvojnásob.

Luxusní velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami, houbami nebo se špenátem

Luxusní velikonoční nádivka: S uzeným, kopřivami, houbami nebo se špenátem

Nejlepší příloha k pečínce je jednoznačně nádivka. K Velikonocům zkrátka patří a pochutná si na ní vždy celá rodina. Máme pro vás čtyři recepty na…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz