6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť | Recepty.Blesk.cz

6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť

  • Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Foto: Shutterstock.com
    30července   2015  /  06:00

    Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, brokolice, hrášku a dalších. Ideální je proto uskladnit si ji na horší časy. Úplně nejlepší metodou je mrazení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

  • Co se dá mrazit

    Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá jen pár šuplíků v mrazničce, je dobré předem dobře zvážit, co se opravdu vyplatí tímto způsobem uložit. Nejvhodnější je mladá křehká zelenina, mladé klíčky a výhonky a samozřejmě bylinky. Zmrazit můžete hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici, květák, karotku, celer, kořenovou petržel, cukrovou kukuřici, papriky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, je třeba počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.
  • Jak zeleninu připravit


    Foto: Shutterstock.com Platí, že veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.
  • Blanšírování prodlouží trvanlivost

    Foto: Shutterstock.com Tuhle prastarou techniku používaly už naše prababičky. Spočívá v tom, že připravenou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu vnoříte do vroucí vody a pak ihned studenou vodou prudce ochladíte. Tvrdší zeleninu nechte ve vařící vodě maximálně 5 minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Chlazení by mělo trvat stejně dlouho jako "koupel" v horké vodě. Výhodou blanšírování je nejen to, že si zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť, ale i to, že vroucí voda zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Takto ošetřená zelenina vydrží v mrazáku 10 až 12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny se tato doba zkracuje pouze na 3 až 5 měsíců.

     

    Náš tip:
    Do horké vody můžeme přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníme ztmavnutí zeleniny.

     

    Pozor!
    Blanšírování není vhodné u papriky, pórku, klíčků a samozřejmě bylinek.

  • S mrazením neotálejte

    Foto: Shutterstock.com Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitaminů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.
  • V čem mrazit

    Foto: Shutterstock.com Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
  • Jak na bylinky

    Foto: Shutterstock Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Vyrobit si můžete také bylinkové kostky: do tvořítka na led namačkejte co nejvíce nasekaných bylinek a zalijte je vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Použít můžete také olivový olej. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz