5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší

  • Foto: Shutterstock.com
    16července   2015  /  06:00

    Sladké jahody, šťavnaté třešně, voňavé broskve, nakyslý rybíz, pikantní angrešt... Sezona zrání je v plném proudu, zahrady překypují bohatou úrodou, kterou nestačíme konzumovat. Řešením je zpracovat ovoce na džemy, kompoty či šťávy. Pokud si však chcete i v zimě upéct třeba koláč nebo použít ovoce do dezertů, je nejlepší uložit ho do mrazáku.

  • Přezrálé ovoce do mrazáku nepatří

    Úspěšnost mrazení ovoce závisí nejen na druhu, ale i na stupni zralosti a způsobu uchování. Na mrazení vždy používejte plně vyzrálé, nepoškozené plody. Přezrálé ovoce není k mrazení vhodné. Před mrazením plody velmi dobře propláchněte vodou a pak nechte oschnout, aby se plody během mrazení k sobě neslepily. Foto: Shutterstock.com
  • Drobné ovoce zamrazte nasucho na tácu

    Bobulové a drobnější ovoce je vhodné nejprve rozložit na plech či tác a vložit ho do mrazáku. Pokud byste ho dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrzne v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce. Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky. Foto: Shutterstock.com
  • Jak na broskve, meruňky, jablka a hrušky?

    Větší ovoce nakrájejte na menší dílky. Některé druhy, které se vyznačují vysokou aktivitou enzymů, po nakrájení a při mrazení hnědnou (broskve, meruňky, jablka, hrušky). Zabráníte tomu, když kousky před mrazením vložíte do vody s přídavkem citronu nebo kyseliny citronové. Jablka a hrušky také můžete před zmrazením krátce oblanšírovat. Foto: Shutterstock.com
  • Zasypejte ho cukrem

    Většina ovoce se líp mrazí s přídavkem cukru nebo cukrového roztoku. Po rozmrazení pak chutná i vypadá lépe. Cukr také omezuje ztrátu vitaminu C. Dobře omyté ovoce a oschlé ovoce prosypejte krystalovým cukrem a řádně promíchejte. Na 1 kg ovoce dejte 200 až 300 g krystalového cukru. Na 1 kg cukru můžete také přidat 10 až 20 g kyseliny citronové. Některé měkké ovoce, jako jsou třešně či višně, pouští do 15 Foto: Shutterstock.com minut šťávu a ta s cukrem vytvoří sirup na povrchu ovoce. Foto: Shutterstock.com
  • Pomůže cukerný roztok

    Při použití cukerného nálevu dejte 300 až 400 g cukru a 2 až 5 g kyseliny citronové na 1 litr vody a svařte. Vzniklým zchladlým sirupem přelijte (nakrájené) ovoce, uložte ho do krabičky a vložte do mrazáku. Foto: shutterstock.com

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz