Málokteré kupované pesto je opravdu kvalitní, navíc je většina z nich pořádně drahá. A protože právě teď jsme uprostřed sezony bazalky, není důvod, proč si bazalkové pesto nepřipravit doma. Uvidíte, že bude mnohem chutnější než jakékoliv kupované. Jak na to, radí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.
Základní pravidlo říká, že v jednoduchosti je síla, a bazalkové pesto toto pravidlo splňuje naprosto dokonale. Jakmile si ho vyrobíte, vznikne vám totiž dokonalá, svěží a letní surovina, kterou můžete ochutit saláty, těstoviny, risotto, grilované maso nebo si do ní můžete prostě namáčet bílé pečivo.
Základním pravidlem, aby se vám pesto povedlo tak, jak má, je důsledně dodržovat postupy přípravy. V tomto případě metoda "od oka" nefunguje, protože jedině správné poměry surovin zajistí, že bude mít pesto vyváženou chuť. Stejně tak dodržujte pořadí, v jakém je potřeba suroviny mixovat, aby mělo pesto tu správnou konzistenci a bohatou chuť.
Budete potřebovat:
* 120 g čerstvých bazalkových listů
* 240 g extrapanenského olivového oleje
* 120 g jemně strouhaného parmezánu
* 60 g pinií
* 2 stroužky česneku
* špetku soli
* 5 g octa z bílého vína
VIDEO: Zdají se vám ztracená vejce příliš těžká? Vyzkoušejte pětiminutová!
Ztracené vejce, kdy je bílek tuhý, ale žloutek krásně tekutý, se hodí nejen na vejce benedikt, ale i do salátů, do polévek nebo třeba na uzeného lososa.…celý článek
Postup:
Piniové oříšky si orestujte na plotně, aby lehce zezlátly. Poté je nechte vychladnout. Do pesta je musíte přidávat studené, aby si zachovalo krásně zelenou barvu a nezešedlo.
V mixéru nejprve rozmixujte bazalku s olivovým olejem. Poté přidejte česnek a znovu promixujte. Jako třetí krok přijdou na řadu piniové oříšky. Teprve až když jsou všechny suroviny důkladně promixované, přidejte parmezán, sůl a ocet z bílého vína a chvíli promixujte.
Takto připravené pesto je ideální k přímé konzumaci. Pokud ho ale chcete pár dní skladovat, je nejlepší dát ho do vyvařené sklenice a lehce zalít olivovým olejem, který ho zakonzervuje. Zavřete víčkem a celou sklenici zabalte do alobalu, aby pesto na světle neoxidovalo. Uchovávejte v lednici.
VIDEO: Šéfkuchař vás naučí, jak připravit houbové ragú á la kulajda
I když ještě nemáte čerstvé hříbky z lesa, není důvod, proč byste si měli odpírat pochoutku v podobě houbového ragú. Skvěle ho totiž připravíte i z…celý článek