Nejlepší recepty z nových brambor: Jsou levné, zdravé a nemusí se loupat | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recepty z nových brambor: Jsou levné, zdravé a nemusí se loupat

  • Nové brambory na bylinkách
    Nové brambory na bylinkách
    Foto: shutterstock.com
    5července   2015  /  06:00

    Chcete si opravdu pochutnat a letně se naladit? Nové brambory jsou tou správnou volbou. Přišel čas pozvat je do své kuchyně. Máte totiž hned tři důvody, proč se do nich zamilovat – jsou levné, jsou plné vitaminů a nemusí se loupat, stačí je jen umýt!

  • Nové brambory s tvarohem a slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg nových brambor
    * 150 g slaniny
    * 200 g měkkého tvarohu
    * 1 malý pórek
    * 1 lžíci čerstvé šalvěje
    * 1 lžíci čerstvé bazalky
    * špetku fenyklu
    * špetku kmínu
    * sůl

     

    Postup:

    Brambory oškrábejte, větší kusy překrájejte napůl a uvařte v osolené vodě s kmínem a fenyklem. Pórek očistěte a pokrájejte na drobná kolečka. Slaninu nakrájejte na plátky a osmahněte na pánvi. Uvařené brambory sceďte a opékejte je pár minut na pánvi. Pak je vysypejte do mísy, podle chuti osolte a promíchejte s restovanou slaninou. Přidejte rozdrobený tvaroh, pokrájený pórek a nasekané bylinky. Dobře promíchejte. Podávejte s rajčatovým salátem.

  • Salát Nicoise


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g nových brambor

    * 250g zelených fazolových lusků

    * 400 g tuňáka v oleji

    * 4 vejce

    * hrst černých oliv

    * ledový salát

    Na zálivku:

    * olej z tuňáka

    * 2 lžíce vinného octa

    * polévkovou lžíci hrubozrnné dijonské hořčice

    * polévkovou lžíci majonézy

    * sůl a mletý pepř

     

    Postup:

    Brambory i fazolové lusky dobře omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Poté je sceďte, ochlaďte pod studenou vodou a nakrájejte na čtvrtky. Vajíčka uvařte natvrdo. Olej z tuňáka slijte do misky, přidejte k němu vinný ocet, hořčici, majonézu, sůl a pepř a vyšlehejte krémový dresink.

     

    Čtyři misky vyložte natrhaným ledovým salátem. V míse smíchejte brambory s fazolkami a se třemi čtvrtinami dresinku, aby se dokonale obalily. Dejte je doprostřed na salátové listy, na ně navrstvěte tuňáka, rozčtvrcené vejce a posypte nakrájenými olivami. Pokapejte zbylým dresinkem a ihned podávejte.

  • Gratinované smetanové brambory


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg nových brambor
    * 350 ml smetany ke šlehání
    * 1 lžíci másla
    * 2 stroužky česneku
    * 50 g parmazánu

    * 50g nastrouhaného ementálu
    * sůl a mletý černý pepř
    * špetku muškátového oříšku
    * 1 svazek petrželky

    Postup:

    Brambory důkladně omyjte kartáčkem a nakrájejte je na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem a vyložte ji plátky brambor. Prolisovaný česnek smíchejte se smetanou ke šlehání, solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Touto směsí brambory zalijte a pečte v troubě předehřáté na 160° C. Krátce před dopečením posypejte sýrem. Petrželku nasekejte nadrobno a upečené brambory jí ozdobte.

  • Omeleta s novými bramborami a špenátem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg nových brambor (lojovitých)
    * 6 lžic másla
    * 3 stroužky česneku
    * 2 rajčata
    * 1 lžičku mleté papriky
    * 8 vajec
    * sůl a mletý pepř
    * 250 g čerstvého špenátu
    * 150 g sýra feta
    * 4 lžíce bílého jogurtu

     

    Postup:

    Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky a za stálého míchání opékejte asi 10 minut dozlatova. Přeložte je do mísy. Do vroucí vody ponořte špenát a minutu ho vařte. Sceďte, zchlaďte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Špenát promíchejte s fetou a jogurtem, podle chuti osolte.

     

    Do pánve vložte prolisovaný česnek, mletou papriku a rajčata a opékejte asi dvě minuty. Směs odstavte. Vejce rozšlehejte, osolte, opepřete, nalijte k bramborám a dobře promíchejte. Přidejte špenát a rajčatovou směs. Čtvrtinu zbylého másla rozehřejte na pánvi a na ni rozprostřete čtvrtinu vaječno-bramborové směsi. Opékejte dvě až tři minuty z každé strany. Hotové čtyři omelety rozdělte na talíře, přehněte a hned podávejte.

  • Nové brambory na bylinkách

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg nových brambor
    * 200 g pršutu
    * 4 stroužky česneku
    * 2 lžíce oleje
    * 1 lžíci bílého vinného octa
    * 1 lžičku citronové šťávy
    * sůl a mletý černý pepř
    * 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, majoránka, bazalka, rozmarýn, tymián)

     

    Postup:

    Brambory omyjte a 10 minut povařte v osolené vodě. Pak je sceďte a větší kusy rozpůlte. Bylinky nasekejte nahrubo. Vytvořte směs z oleje, citronové šťávy, vinného octa, soli a pepře. Povařené brambory posypejte bylinkami a promíchejte s ochuceným olejem. Přemístěte je do zapékací mísy a proložte plátky česneku a šunkou. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo samostatně s čerstvou zeleninou a tvarohovým dipem.

  • Česnekové brambory s pečeným kuřetem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celé kuře
    * 800 g nových brambor
    * 1 paličku česneku
    * 250 g másla
    * šťávu z 1 citronu
    * sůl a mletý černý pepř
    * 2 lžičky grilovacího koření

     

    Postup:

    Kuře omyjte, osušte, posypejte grilovacím kořením, osolte a opepřete. Pokapejte ho citronovou šťávou, hlavně zevnitř. Do pekáče nakrájejte kousky másla. Kuřeti svažte nohy k sobě a pak ho položte do pekáče. Troubu rozehřejte na 140 °C. Česnek oloupejte a nasekejte. Polovinu množství česneku vložte do kuřete, trochu odložte stranou a zbytkem kuře posypejte.

     

    Takto připravené kuře vložte do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu, podle potřeby podlévejte vodou. Mezitím omyjte brambory, větší kusy nakrájejte na půlky. Po hodině pečení je přidejte ke kuřeti a posypejte je zbytkem sekaného česneku. Pekáč zabalte do alobalu a pečte dalších 45 minut. Pak alobal sundejte a dopékejte ještě 20 minut. Podle potřeby podlévejte výpekem nebo vodou.

  • Bramboračka s bylinkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g nových brambor
    * 1 mrkev
    * 1 cibuli
    * 1/2 malého celeru
    * 1 malou kořenovou petržel
    * 1/2 kedlubny
    * 2 lžíce másla
    * 1,5 l zeleninového vývaru
    * 100 ml smetany na vaření
    * 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
    * hrst sušených hub

    * bobkový list

    * 3 kuličky nového koření
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Ve větším hrnci na rozpáleném másle zpěňte cibuli. Přidejte ostatní zeleninu, kterou jste předtím očistili a nakrájeli na kostičky. Poduste. Pak přidejte houby (předem namočené ve vodě a vyždímané), očištěné brambory nakrájené na kostky, přilijte vývar, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list a přiveďte k varu. Chvíli povařte, dokud není zelenina měkká na skus. Odstavte z plotny, vyjměte bobkový list a nové koření, zjemněte smetanou a přisypejte nadrobno nasekané bylinky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz