7 chutných salátů z celého světa, které si klidně můžete dát k snídani | Recepty.Blesk.cz

7 chutných salátů z celého světa, které si klidně můžete dát k snídani

  • Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.
    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.
    Foto: reprofoto thekitchn.com
    19června   2015  /  06:00

    Zdá se vám divné jíst salát k snídani? Možná. Ale věřte, že ve dny, kdy se cítíte zpomalení a unavení a miska obvyklé ovesné kaše se vám už zdá nudná, není lepší způsob, jak znovu získat ztracenou energii. Následující recepty nejsou nutně určeny ke snídani, ale mají všechny správné ingredience a předpoklady pro optimální ranní jídlo.

  • Thai salát s grilovaným steakem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    • 700 g steaku – rib eye
    • 1/4 šálku limetkové šťávy
    • 1/4 šálku rybí omáčky
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1 malou hlavičku salátu
    • 1/2 šálku máty
    • 1/2 šálku koriandru, listy
    • 1 okurku nakrájenou na tenké plátky
    • 250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu
    • 1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
    • sůl
    • rostlinný olej

     


    Postup:
    Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.

     

    Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.

    Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.

    Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem.

  • Kapustový salát s jahodami a sezamovým dresinkem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na zálivku:

    • 1/4 šálku tahini (sezamovou pastu pořídíte v prodejnách zdravé výživy, na internetu nebo v arabských obchodech s potravinami)
    • 1/4 šálku vody
    • 1 polévkovou lžíci javorového sirupu
    • 1 lžičku bílé miso pasty (pořídíte v prodejnách zdravé výživy)
    • 2 lžíce bílého vinného octa


    Na salát:

    • 1 svazek kapusty
    • 1 šálek vařené quinoy
    • 1 zralé avokádo nakrájené na kusy dle chuti
    • 1/2 kila jahod nakrájených na půlky
    • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Všechny ingredience na zálivku dejte do hlubší mísy a ušlehejte dohladka. Ideální je použít ponorný mixér nebo kuchyňský robot. Nicméně s ruční metlou to taky v pohodě zvládnete. Ochutnejte a odložte stranou.

    Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdou stopku. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.

    Ve velké míse dobře promíchejte nakrájenou kapustu s polovinou dresinku tak, aby byly listy ze všech stran dobře obalené. Přidejte quinou, avokádo, jahody a ořechy. Pokropte zbytkem dresinku a podávejte.

  • Celozrnný salát s borůvkami, lískovými ořechy a citronem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 8 porcí):

     

    • 1 šálek suchých drcených ovesných vloček
    • 1 šálek suché zlaté quinoy
    • 1/2 šálku suchého prosa
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 a 1/2 šálku vody
    • 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
    • 2 velké citrony, kůru i šťávu
    • 1/2 šálku javorového sirupu
    • 1 šálek řeckého jogurtu
    • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    • 2 šálky lískových oříšků, nahrubo nasekaných a opražených nasucho
    • 2 šálky borůvek nebo smíšených bobulí


    Postup:
    Smíchejte ovesné vločky, quinou a proso, směs nasypte do jemného sítka a důkladně asi minutu proplachujte pod tekoucí vodou. Odložte stranou.

    Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje v 3litrovém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte vypranou a okapanou směs a pražte 2 až 3 minuty, dokud nezačne vonět. Přilijte 4 a 1/2 šálku vody a vmíchejte 3/4 lžičky soli, zázvor a kůru z 1 citronu.

    Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, ztlumte a duste 20 minut. Pak odstavte, nechte 5 minut stát, sundejte pokličku a vidličkou "načechrejte". Odstraňte zázvor. Roztáhněte směs na velký plech a nechte vychladnout po dobu nejméně půl hodiny.

    Směs pak přendejte do velké mísy a vmíchejte kůru z druhého citronu.

    Ve středně velké misce důkladně rozšlehejte zbývající 2 lžíce olivového oleje se šťávou z obou citronů, až vám vznikne emulze. Vmíchejte javorový sirup, jogurt a muškátový oříšek. Dresink nalijte na směs a míchejte, dokud vše nebude dobře pokryté. Vmíchejte opečené lískové oříšky a borůvky. Podle chuti případně dosolte. Nechte vychladit přes noc. Uvidíte, jak skvěle se všechny chutě prolnou.

  • Salát z čerstvého špenátu se špaldou, vajíčkem a sušenými rajčaty s česnekovým dresinkem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 2 porce):

     

    Na salát:

     

    • 4 šálky mladého čerstvého špenátu
    • 1 šálek vařené a vychlazené špaldy (1/2 šálku nevařené špaldy)
    • 3 polévkové lžíce pražených slunečnicových semínek
    • 1/4 šálku sušených rajčat naložených v oleji, nakrájených dle chuti
    • 1/4 šálku černých oliv pokrájených na plátky nebo na půlky
    • 2 vařená vejce nakrájená na plátky

     

    Na zálivku:

     

    • 1 česnekový výhonek
    • 1/4 šálku olivového oleje
    • 2 lžíce jablečného octa
    • 1 lžíce medu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky černého pepře


    Postup:

    V míse promíchejte dohromady špenát, špaldu, slunečnicová semínka, sušená rajčata a černé olivy. Do mixéru vhoďte na kousky pokrájený česnekový výhonek, přidejte zbylé ingredience a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a osolte a opepřete dle potřeby.

    Salát rozdělte do dvou misek, ozdobte nakrájeným vajíčkem a pokropte česnekovou zálivkou.

  • Kapustový salát s quinoou, datlemi, mandlemi a citrusovým dresinkem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

     

    Na salát:

     

    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 velkou cibuli
    • sůl
    • 1/2 šálku červené quinoy
    • 1 malý stroužek česneku
    • 1 svazek kapusty
    • 1/2 šálku datlí
    • 1/2 šálku pražených solených celých mandlí

     


    Na zálivku:

     

    • šťávu z 1 mandarinky
    • 2 lžičky javorového sirupu
    • 1/4 šálku extrapanenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř


    Postup:
    Na větší pánvi rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a posypejte jemně solí. Za občasného míchání smažte, dokud cibule nezkaramelizuje a nezíská hnědou barvu – cca 20 minut. Odstavte a dejte stranou. Měli byste mít asi 1/2 šálku osmažené cibulky. Tu si můžete připravit až 3 dny předem a uskladnit ji v chladničce.


    Vodou propláchněte quinou v jemném sítu. Přesypejte ji do 2litrového kastrolu, přidejte česnek a při středně vysoké teplotě asi minutu restujte. Přidejte 1 šálek vody, 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, teplotu stáhněte na minimum a vařte po dobu 15 minut. Vypněte a nechte pod pokličkou ještě dalších 5 minut odpočívat. Pak odkryjte a vidličkou "načechrejte".

    Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdé stopky. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.

    Datle odpeckujte a nakrájejte je na čtvrtky. Nahrubo nasekejte mandle.

    Ze všech ingrediencí metličkou vymíchejte zálivku. Po dokončení přípravy quinoy do ní vmíchejte asi 2 polévkové lžíce.

    Nakrájenou kapustu přidejte do dosud teplé quinoy a přimíchejte i zkaramelizovanou cibuli. Vše dobře promíchejte, podle potřeby přilijte zálivku. Nakonec nasypejte datle a mandle. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.

    Tento salát vám v lednici vydrží až 5 dnů.

  • Salát z rukoly s fenyklem a citronovou zálivkou


    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • asi 5 šálků rukoly, opláchnuté a osušené
    • 1 malý fenykl nakrájený na tenké plátky
    • 2 lžíce extrapanenského olivového oleje
    • 1 lžičku citronové kůry
    • šťávu z jednoho citronu
    • 1/4 lžičky soli
    • čerstvě mletý pepř
    • podle chuti pecorino


    Postup:
    Do salátové mísy nasypejte rukolu s nakrájeným fenyklem. Ve sklenici od marmelády nebo jiné dobře těsnící nádobce s víčkem smíchejte olivový olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Důkladně protřepejte, zálivka by měla mít barvu smetany. Polovinu pak nalijte na salát a dobře promíchejte. Překontrolujte, zda jsou zálivkou obalené všechny lístky. Pokud ne, přilijte další. Navrch nastrouhejte několik plátků pecorina, použít můžete třeba škrabku na brambory. Podávejte ihned.

  • Obilný salát s mangem, klíčky a krémovým avokádovým dresinkem

    Foto: reprofoto thekitchn.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na zálivku:

    • 1 zralé avokádo odpeckované a oloupané
    • 3 lžíce extrapanenského olivového oleje
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžičku cherry octa
    • 1 lžičku soli
    • čerstvě mletý černý pepř
    • 1/4 šálku řeckého jogurtu

     

    Na salát:

    • 1 a 1/2 šálku syrové pšenice (špaldy)
    • 3/4 šálku dýňových semínek
    • 1 šálek slunečnicových klíčků či ředkvičkových klíčků
    • 3/4 šálku nasekaných lístků koriandru
    • 1/4 šálku nasekané zelené plocholisté petrželky
    • 2 zralá střední manga, oloupaná a nakrájená na centimetrové kostky
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/2 avokáda


    Postup:
    Nejdříve si připravte zálivku. Do vyšší nádoby nebo mixéru dejte avokádo, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, sůl a mletý pepř. Ušlehejte dohladka. Pak přidejte jogurt a znovu dobře promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

    Ve středně velké pánvi při středně vysoké teplotě přiveďte k varu 3 šálky vody. Pak přidejte pšenici a snižte teplotu na minimum. Vařte 30 až 35 minut – nebo dokud zrno nevstřebá všechnu vodu. Pak nechte vychladnout.

    Mezitím předehřejte troubu na 170 °C a na pekáčku do ní na 5 až 7 minut vložte dýňová semínka. Nechte je vychladnout.

    Ve vaší oblíbené velké salátové míse smíchejte uvařenou zchlazenou pšenici, opražená dýňová semínka, klíčky, nasekaný koriandr a petrželku, nakrájené mango a sůl. Přidejte zálivku a dobře promíchejte.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz