Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s mátou i podle Ládi Hrušky | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s mátou i podle Ládi Hrušky

  • Domácí jahodová marmeláda je nejlepší na křupavém chlebu s máslem nebo čerstvé vánočce
    Domácí jahodová marmeláda je nejlepší na křupavém chlebu s máslem nebo čerstvé vánočce
    Foto: shutterstock.com
    13června   2015  /  06:00

    Sezona nejsladších českých jahod je tady. Pokud jste si je nevypěstovali na zahrádce, vyražte na samosběr. Pobudete na čerstvém vzduchu, pod hřejivými slunečními paprsky a pořídíte tyto sladké červené plody za bezkonkurenčně nejnižší cenu. Z těch, které nesníte se šlehačkou, si připravte dokonalou jahodovou marmeládu. Máme pro vás recepty na ty nejlepší.

  • Klasická jahodová marmeláda

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g želírovacího cukru 2:1

    - 1 lžičku kyseliny citronové

     

    Postup:

     

    Jahody pokrájejte na menší kousky, dejte do kastrolku a na mírném ohni duste ve vlastní šťávě. Až se rozvaří, nechte je chvíli vychladnout a poté rozmixujte tyčovým mixérem do požadované hmoty. Záleží na tom, jestli chcete marmeládu hladkou, nebo v ní chcete najít kousky ovoce.

     

    Do jahodové hmoty vmíchejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a směs za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a během této doby sbírejte vzniklou pěnu. Odstavte ze sporáku, nechte vychladnout a plňte do vyvařených zavařovacích skleniček. Ty potom na 10 minut obraťte víčkem dolů a máte hotovo. Pokud chcete, můžete sklenice na závěr zavařit.

  • Jahodová marmeláda s vanilkou

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g želírovacího cukru

    - 500 g cukru krupice

    - 2 balíčky vanilkového cukru s pravou vanilkou

    - 1/2 lžičky kyseliny citronové

     

    Postup:

     

    Jahody očistěte, omyjte a nechte okapat. Rozmixujte v kuchyňském robotu, dejte do vyššího hrnce, přidejte želírovací cukr s vanilkovým cukrem a za občasného míchání zvolna přiveďte k varu. Přidejte cukr a kyselinu citronovou, důkladně promíchejte a opět přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, poté odstavte z plotny, naplňte vyvařené sklenice a v teple (například zabalené do peřiny) nechte zvolna vychladnout otočené víčkem dolů.

  • Jahodová marmeláda s mátou

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    - 1 kg čerstvých jahod

    - 500 g cukru krupice

    - 500 g želírovacího cukru

    - 1 ks citronu

    - hrst lístků čerstvé máty

     

    Postup:

     

    Jahody omyjte a očistěte. Dvě třetiny jahod v hrnci zasypte cukrem, přikryjte pokličkou a nechejte nejméně 4 hodiny v chladu, aby pustily šťávu.

     

    Po 4 hodinách jahody mírně rozmačkejte, přidejte želírovací cukr a za občasného míchání vařte na mírném plameni. Když vařením vznikne jahodový protlak, přidejte do nich kůru a šťávu z pečlivě omytého citronu, zbytek na kousky nakrájených jahod povařte. Nakonec přidejte najemno nasekanou mátu a za stálého míchání nechte přejít varem.

     

    Poté teplou marmeládu naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

  • Jahodová marmeláda s vínem podle Ládi Hrušky

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    - 500 g čerstvých jahod

    - 500 g cukru krystal

    - 1 balíček vanilkového cukru

    - 1 citron

    - 50 ml červeného vína

     

    Postup:

     

    Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce. K jahodám přidáme vanilkový i krystalový cukr. Vše promícháme a necháme 3 hodiny v lednici. Mezitím si sterilizujeme sklenice.

     

    Jahody začneme vařit, když se nám rozpustí cukr, přidáme víno. Po 15 minutách vaření do směsi vymačkáme celý citron. Dalších 15 minut vaříme. Poté necháme 10 minut vychladnout. Následně můžeme jahodovou směs ještě rozmixovat mixérem. Tento krok však můžeme i vynechat, pokud máme radši větší kousky ovoce.

     

    Marmeládu naplníme do sklenic, které otočíme dnem vzhůru, a necháme vychladnout. Další recepty na levná jídla naleznete v kuchařce Levně a chutně vaříme s TV Nova, kterou vydala společnost Euromedia group.

  • Jahodový džem s malinami

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

     

    - 700 g menších zralých jahod

    - 200 g pevnějších malin

    - 2 lžíce vody

    - rum

    - 500 g želírovacího cukru 3:1

     

    Postup:

     

    Jahody zbavíme stopek a všechno ovoce omyjeme. Jahody přepůlíme, nasypeme do většího hrnce, přidáme vodu a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak do směsi přidáme maliny a vše 4 minuty povaříme.

     

    Na talířku zkusíme, zda směs ztuhne. Pokud je stále řídká, povaříme další 3 minuty. Horkou směsí naplníme skleničky a necháme je vychladnout. Pak na hladinu každé sklenky nalijeme 1 polévkovou lžíci rumu a uzavřeme víčkem. Skladujeme v suché, chladné místnosti.

     

    Další recepty na skvělé marmelády, džemy a kompoty naleznete v nejnovějším čísle magazínu Blesk hobby. Jako dárek navíc se samolepkami na zavařovací sklenice.

    Foto: Archiv blesk hobby

/
Autor: brig

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz