Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat | Recepty.Blesk.cz

Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

  • Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Foto: Shutterstock.com
    11června   2015  /  06:00

    Jsou křehké, šťavnaté a mají lehkou česnekovou příchuť. V Asii jsou odpradávna považovány za pochoutku, u nás ale tuto zeleninu teprve začínáme objevovat. Kdo ale jednou výhonky v kuchyni zkusil, už na ně nedá dopustit. Způsobů, jak si na nich pochutnat, je opravdu spousta.

  • Seznamte se s česnekovými výhonky

    Foto: Shutterstock.com

    Většina zahrádkářů je vyhazuje na kompost. Česnekové výhonky jsou totiž vlastně nevyzrálým květenstvím česneku paličáku, které se odlamuje před vykvetením, kdy je květ ještě "zabalený" do malé a křehké tobolky, proto, aby síla česneku nešla do květu, ale zpět ke kořenům, tedy k samotnému česneku.

     

    Výhonky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich síru, fytoncidy, vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B, jod, flavonoidy a alicin, který se vyznačuje antibakteriálními účinky, kterými je česnek známý. Jednoduše řečeno, najdete v nich skoro všechno, co v klasickém česneku. Chutí jsou ale mnohem jemnější.

     

    Výborné jsou čerstvé do salátů, pomazánek či různých past. Skvělé jsou k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušené, nakládané... Fantazii se zkrátka meze nekladou. Vyzkoušejte variace jejich proměn i ve vaší kuchyni.

     

    Seženete je na farmářských trzích, bývají i součástí stále oblíbenějších "bedýnek". Jen dlouho neváhejte. Jejich sezona je totiž krátká. Sbírají se koncem května a v červnu. Skladovat je můžete při pokojové teplotě týden i 14 dnů, nekazí se, ale mohou zasychat. Můžete je také zamrazit.

  • Smetanová omáčka z česnekových výhonků

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    • 20 dag česnekových výhonků nakrájených na 2cm kousky
    • lžíce másla
    • lžíce hladké mouky
    • 2 stroužky česneku
    • 1/4 litru plnotučného mléka
    • 1/4 litru silného vývaru
    • kelímek zakysané smetany
    • lžička jablečného octa
    • lžička cukru
    • sůl, pepř

    Postup:
    V rendlíku si rozpusťte máslo a zlehka na něm zasmažte nadrobno nasekaný stroužek česneku, přidejte mouku a udělejte jíšku. Přilijte mléko, vývar, prošlehejte metličkou a 10 minut povařte. Přidejte česnekové výhonky a provařte ještě 5 minut. Přidejte smetanu, dochuťte cukrem a octem.

    Podávejte s vařenými brambory a vejcem natvrdo nebo plátkem vařeného hovězího masa.

  • Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    • 4 vejce
    • 1 cibule
    • hrst česnekových výhonků nakrájených na 2 cm
    • půl lžíce másla
    • sůl, pepř

    Postup:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujte ji dosklovata. Přidejte česnekové výhonky a duste je do změknutí asi 3 až 5 minut. Přidejte vajíčka, podle chuti osolte a opepřete a míchejte do konzistence, jakou máte rádi. Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Česnekové výhonky jako příloha ke steakům


    Foto: Shutterstock.com

    Určitě znáte přílohu ke steakům v podobě zelených lusků zabalených v sušené šunce nebo anglické slanině. Zkuste místo lusků použít česnekové výhonky. Nakrájejte je na přibližně 5- až 7centimetrové kousky, zabalte je do slaniny nebo sušené šunky a opékejte nasucho v grilovací pánvi nebo na grilu. Podobnou přílohu získáte, když dáte na pánev opéct na kostičky nakrájenou slaninu, přidáte nasekanou cibuli a výhonky nakrájené na asi centimetrové kousky. Před podáváním osolte a připepřete dle chuti.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz