Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná | Recepty.Blesk.cz

Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná

Míchaná vajíčka jsou sice jednoduchá, ale musíte vědět, jak na to, aby byla dokonale nadýchaná a vláčná
Míchaná vajíčka jsou sice jednoduchá, ale musíte vědět, jak na to, aby byla dokonale nadýchaná a vláčná
Foto: Shutterstock.com
02.06.2015 / 06:00

Možná si říkáte, že na přípravě míchaných vajíček nic není a že je přece zvládne i malé dítě. Jenomže aby byla dokonale krémová a nadýchaná, je potřeba vědět, jak na to. Budete potřebovat jen vejce, trochu tuku a pánvičku, ale také něco zručnosti a pozornosti. Jak to udělat, aby vejce nebyla vysušená, ale rozplývala se na jazyku?

 

Základem je dostatečné našlehání

 

Pokud prostě jen rozklepnete vajíčka rovnou do pánvičky, nedivte se, že pak nejsou měkká, jemná a nadýchaná. Proto tento krok nevynechávejte a vajíčkům věnujte pozornost, kterou si zaslouží. Rozklepněte je do misky a metličkou dobře našlehejte, aby se nejen dokonale spojily bílek a žloutek, ale také abyste do vajec našlehali dostatek vzduchu. Šlehat byste je měli asi třicet až čtyřicet sekund.

 

Ovšem pozor! Vajíčka musíte šlehat bezprostředně předtím, než je nalijete na pánev. Pokud je nachystáte dopředu, vzduch z nich stihne vyprchat a výsledná vejce nebudou nadýchaná.

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až…celý článek

Smažte je zvolna

 

Zatímco mnohým potravinám vysoká teplota při přípravě prospívá, míchaná vejce mezi ně nepatří. Pokud necháte plotýnku jet naplno, riskujete, že vejce budou vysušená, nebo dokonce připálená. Pro přípravu opravdu dobrých míchaných vajec je nutná trpělivost. Připravujte je zvolna, protože to vám dá nad smažením kontrolu a nehrozí, že byste je odstavili pozdě a vysušená.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Sáhněte po správné velikosti pánve

 

Pokud si připravujete dvě vajíčka jen pro sebe, není třeba používat tu největší pánev, kterou doma máte. Zvyšujete tak totiž pravděpodobnost, že je vysušíte a připálíte. Na druhou stranu – pokud připravujete snídani pro celou rodinu, je nesmysl použít malou pánvičku, ve které se nebudou smažit rovnoměrně. Pokud nemáte vhodnou pánev, klidně použijte hrnec s velkou plochou dna.

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých…celý článek

Odstavte je raději dřív než později

 

Pokud nechcete, aby byla míchaná vajíčka suchá, tuhá a jakoby gumová, nikdy je nenechávejte na zdroji tepla příliš dlouho. Pánev sundejte ze sporáku ještě tehdy, když jsou vajíčka hodně vlhká a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž způsobí, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Máte rádi recepty, které vás nestojí mnoho práce, času ani peněz? Právě pro vás je určený další díl kuchařky Levně a chutně, zaměřený tentokrát na…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz