Perfektní těstoviny? Víme, jak je uvařit jako Ital | Recepty.Blesk.cz

Perfektní těstoviny? Víme, jak je uvařit jako Ital

Naučte se vařit těstoviny jako mistr kuchař.
Naučte se vařit těstoviny jako mistr kuchař.
Foto: Profimedia.cz
24.04.2015 / 06:00

Těstoviny patří k našim nejoblíbenějším ingrediencím. Jíme je jako samostatné jídlo, podáváme je jako přílohu. Chutnají teplé, i za studena v salátech. Jejich příprava je rychlá a poměrně snadná. Tedy, pokud víte, jak na to! Vyvarujte se příště chyb, které většina z nás při jejich přípravě dělá. Pochutnáte si na nich pak ještě mnohem víc.

1. Používáte malý hrnec

Foto: Shutterstock

Také jste se někdy pokoušeli nacpat dlouhé špagety do malého hrnce? Možná jste je dokonce přelomili vejpůl, aby se vám tam vešly? Příště si raději rovnou vezměte velký kastrol. Zlatým pravidlem je použít 1 litr vody na každých 100 g těstovin, což je průměrná porce na osobu. Tenhle poměr dává těstovinám dostatek prostoru a umožní jim uvařit se rychleji. Navíc se nemusíte bát, že se vám k sobě slepí.

2. Málo solíte

Foto: Shutterstock

Stále všude kolem sebe slyšíte, že byste měli méně solit. Vodu na těstoviny proto nesolíte vůbec, stejně ji přece budete vylévat. Rozhodně to ale není zbytečné. Důležité však je, přidat sůl až do vroucí vody, ale dříve než do hrnce vložíte těstoviny. Přidávání v průběhu nemá na jejich konzistenci dobrý vliv. Zapamatujte si, že doporučené množství je 10 gramů soli na každých 100 g těstovin.

3. Nečekáte na var

Foto: Shutterstock

Hlady vám kručí v břiše a vy se už nemůžete dočkat, až si těstoviny naložíte na talíř. Jenže vám připadá, že to trvá věčnost, než ta voda v hrnci začne probublávat. Nasypete je proto do ní dřív, než opravdu vaří klokotem. Jenže takhle jen docílíte toho, že škrob vystoupí na jejich povrch a těstoviny pak budou odporně lepivé.

4. Přidáváte do vody olej

Foto: Shutterstock

Tahle fáma koluje mezi lidmi už dlouhé roky. Italové ale opravdu nic takového nedělají. Nedělejte to proto ani vy. Důležité je, aby se těstoviny vařily v dostatečném množství dobře osolené vody. Olej přidaný do vody opravdu nezabrání tomu, aby se při vaření a po uvaření slepily k sobě, jak se často tvrdí. Většinu oleje slijete totiž do odpadu s vodou při cezení. Raději dopřeji těstovinám kvalitní olivový olej až po scezení. Velmi důležitá je ale i kvalita vařených těstovin.

5. Nemícháte

Foto: Shutterstock

Těstoviny nejsou rýže, kterou byste při vaření rozhodně nikdy neměli míchat. Jakmile je tedy hodíte do vroucí vody, pomalu je promíchejte vařečkou a dbejte na to, ať se nepřichytí ke dnu. Hrnec přikryjte pokličkou, aby se voda znovu začala co nejrychleji vařit, pokličku pak sundejte a opět je důkladně promíchejte. Totéž udělejte ještě několikrát během vaření. Jen tak si můžete být jistí, že následně nebudete mít v sítku jen slepený chuchvalec.

6. Vaříte zbytečně dlouho

Foto: Shutterstock.com

Většina z nás má tendenci těstoviny převařovat. Vaříme je dokonce mnohem déle, než je doba doporučená na obalu. Zdají se nám totiž pořád tak nějak tvrdé. Každý tvar těstovin potřebuje jinou dobu varu. Měli byste vzít v úvahu i to, že těstoviny ještě takzvaně "dojdou" i po slití vody, případně po přidání omáčky. Pokud tedy chcete mít těstoviny uvařené správně "al dente" nebo je plánujete prohřát na pánvi společně s omáčkou, je vhodné je scedit přibližně o 2 až 3 minuty dříve, než je uvedeno na obalu.

A jak poznáte, že jsou těstoviny opravdu uvařené "na skus"? Při skousnutí či překrojení vidličkou byste měli cítit lehký odpor těstoviny a na řezu měl být vidět tenký světlejší proužek, u špaget pak bílá tečka uprostřed.

7. Proplachujete studenou vodou

Foto: Shutterstock V moment, kdy jsou těstoviny hotové, přelijte je přes cedník nebo sítko a vyklepte z nich všechnu přebytečnou vodu. Nikdy je nenechávejte dojít, odstát a podobně, jen by se vám rozvařily.

Po slití je také nikdy neproplachujte vodou. A to ani horkou, ani studenou. Ale ani je nenechávejte dlouho stát v cedníku, jinak se slepí. Hned s nimi pracujte dál.

Autor: Lenka Chvostová

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!

Patříte k milovníkům téhle bezmasé dobroty? Nedivíme se, smažený sýr je pro mnohé, zvláště děti, číslem jedna. A když je dobře udělaný, chutná naprosto královsky! Pokud se vám ale nikdy nepodaří a vždy se rozteče, chce to

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz