9 způsobů, jak zachránit vadnoucí zeleninu a ovoce | Recepty.Blesk.cz

9 způsobů, jak zachránit vadnoucí zeleninu a ovoce

Zachraňte zeleninu!
Zachraňte zeleninu!
Foto: SHUTTERSTOCK.COM
22.04.2015 / 06:00

Zůstala vám zelenina v chladničce déle, než jste přepokládali, a působí trochu unaveně? Není však plesnivá, je jen povadlá. Nevadí, víme, jak ji zužitkovat tak, že nikdo nic nepozná.

Rajčata

 

Foto: Shutterstock.com

 

I přezrálá rajčata můžete proměnit v poživatelná. Nakrájejte je a vytvořte z nich omáčku na těstoviny, kterou můžete sníst hned, uchovat ji v lednici 2 až 3 dny nebo ji zamrazit až na 6 měsíců. Můžete je také použít místo kečupu jako čerstvý základ vaší domácí barbecue omáčky.

Hrozny

Foto: SHUTTERSTOCK.COM

 

Jakmile začnou měknout, omyjte je, osušte, odstraňte stopky a dejte je do znovuuzavíratelného pytlíku a do mrazáku. Můžete je mlsat jako mražené bonbony nebo s nimi ochladit nápoje, například sangrii.

Bobule

Foto: Dione

Co se týče borůvek, jahod nebo malin, dejte je zmrznout nejdřív na tácu, díky tomu se z nich nestane jedna velká zmrzlá koule. Potom je přesuňte do znovuuzavíratelných sáčků. Hodit se vám budou třeba do smoothie nebo jako ozdoba dortů.

Bylinky

Foto: Shutterstock

 

Začínají vám bylinky vadnout? Nevadí, smíchejte je s trochou oleje a rozmixujte je. Směs můžete nechat zamrazenou až 6 měsíců a lžíce bylinek pro ochucení marinád, omáček a dresinků se vždycky hodí!

Cuketa

Foto: Profimedia.cz

Jakmile se slupka cukety začne scvrkávat, nakrájejte ji, pokapejte trochou oleje, osolte, opepřete a grilujte (3 až 4 minuty) nebo upečte (15 minut) v troubě tak, aby trochu zhnědla a změkla. Takto upravenou cuketu můžete skladovat ještě 3 až 4 dny v ledničce a přidat ji (ohřátou nebo studenou) do salátů, těstovin nebo sendvičů.

Jablka

Foto: SHUTTERSTOCK.COM

Moučná jablka můžete využít k ochucení salátů, stačí je tam jen nastrouhat!

Banány

Foto: SHUTTERSTOCK.COM

Všichni víme, že nahnědlé a kašovité banány jsou nejlepší na pečení banánového chleba! Pokud na něj ale zrovna nemáte chuť, oloupejte je, rozmixujte a dejte je do mrazáku. Později se vám budou hodit třeba do smoothie, na banánové daiquiri, dětská jídla nebo, ano, do banánového chleba!

Citrusy

Foto: shuterstock.com

Citrusy vám v ledničce vydrží až dva týdny. Pokud jsou ale už takzvaně za zenitem, nebojte se, i tak je můžete zužitkovat. Kůru ostrouhejte (vynechejte akorát tmavá místa) a zamrazte ve znovuuzavíratelném sáčku pro pozdější použití. Poté vymačkejte z citronu šťávu. V lednici vám vydrží ještě pár dalších dní, ale pokud víte, že ji v nejbližší době nespotřebujete, zamrazte ji také. Nalijte ji do tácku na led, ledové kostky můžete pak kdykoli využít k ochucení polévek, omáček nebo ledových drinků!

Okurky, papriky, ředkvičky a mrkve

Foto: SHUTTERSTOCK.COM

 

Tato zelenina sice vydrží docela dlouho, ale když prošvihnete tu pravou chvíli, je čas ji "naložit". Oloupejte ji, odstraňte všechny tmavé fleky a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky. V menším hrnci ohřejte 1 hrnek octa, 1/3 hrnku cukru a 3 polévkové lžíce soli a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté hrnec sundejte z plotýnky, vložte do něj nakrájenou zeleninu, přikryjte pokličkou a nechte 6 hodin chladnout. Pokud máte tekutiny málo, přilijte, zelenina v ní musí plavat.
Takto naloženou zeleninu můžete použít do salátů, ke svačině nebo jako přílohu k hamburgerům. V tomto nálevu vydrží v lednici až dva týdny. Můžete klidně přidat i česnek nebo koření pro ochucení.

Nezapomeňte všechny sáčky popsat datem a informacemi o tom, co se v nich nachází!

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz