Jednoduché jídlo atraktivní na pohled. Vhodné na víkendovou snídani, k večeři i na večírek.
Tento skvělý recept pochází ze slavné francouzské kuchařky pro děti, a ačkoli je velice jednoduchý, výsledek působí jako od špičkového šéfkuchaře. Osobně jsem ho vyzkoušela a mohu potvrdit, že ho skutečně zvládne i dítě a že chutná báječně.
Ingredience:
- 8 vajíček
- 1 polévková lžíce strouhaného parmezánu
- Špetka soli
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Předehřejeme si troubu na 190 °C, na plech umístíme pečicí papír.
Rozklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky můžeme nalít do mixéru nebo ručním mixérem umixovat v misce. Ideální je střední rychlost a mixujeme, dokud nebudou středně tuhé – tak, aby nebyly vysušené. Gumovou stěrkou pár šťouchanci jemně vetřeme parmazán a sůl do vzniklé hmoty z bílků. Hrníčkem rozkopečkujeme bílkovou hmotu na připravený plech do 8 kopečků. Hmota na jeden kopeček by měla zabrat ½ až ¾ hrnku. Pozor, musíme je umístit alespoň 3 cm od sebe, aby se nepřipekly. Opatrně umístíme žloutky na bílkové obláčky. Aby byly žloutky krémové, pečeme 14 až 16 minut – dokud si žloutky nesednou a bílky nebudou do zlatova. Pro tekutější žloutky stačí 10 minut. Dochuťte podle sebe solí a pepřem, podáváme teplé.
Dobrou chuť!