Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše recept. Velikonoční jidáše jsou typickým velikonočním pečivem z kynutého těsta. Podle lidových tradic se velikonoční jidáše pekly na Škaredou středu.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.
Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem.
Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.
Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Hodnotit recept: