Velikonoční jidáše | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Velikonoční jidáše

135 min. | moučník | Velikonoce | 15 878 kJ | 1 kus

velikonoce

Velikonoční jidáše recept. Velikonoční jidáše jsou typickým velikonočním pečivem z kynutého těsta. Podle lidových tradic se velikonoční jidáše pekly na Škaredou středu.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porci
1 kscitrón
1 špetkasůl
1 kscukr vanilkový
150 gmáslo
2 ksžloutek
300 mlsmetana 12%
40 gdroždí čerstvé
500 gmouka hladká
60 gcukr krupice

na ozdobu

1 polévková lžícemed

na potření

1 ksvejce

Postup přípravy

Čas přípravy: 110
Čas vaření/pečení: 25
1.

Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.

2.

Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

3.

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem.

4.

Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

5.

Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g Celkem
Energie 1 269,2kJ 15 877,7kJ
Bílkoviny 6,1g 76,5g
Tuky 14,3g 178,4g
Sacharidy 38,9g 486,4g
Cholesterol 103,1mg 1 290mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz