Tajemství francouzské kuchyně: Naučte se bešamel | Recepty.Blesk.cz

Tajemství francouzské kuchyně: Naučte se bešamel

Jednoduchá omáčka, která umí zázraky.
Jednoduchá omáčka, která umí zázraky.
Foto: Shutterstock
25.02.2015 / 12:01

Bešamel je základem řady skvělých omáček. Je nenahraditelnou korunou chřestu, z lasagní dělá manu nebeskou a zapékanou zeleninu povyšuje na michelinský zážitek. Naučte se připravovat zázračnou omáčku francouzské kuchyně.

Bešamel najdete v řadě světových kuchyní. Je totiž základem mnoha francouzských, italských nebo i řeckých jídel. Ve Francii se bešamelová omáčka používá mimo jiné při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo se zeleninou (mrkev, chřest, dýně, brokolice a další).


BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):

  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • 500 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě namletý bílý pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek


POSTUP:

V kastrůlku rozpusťte máslo, stáhněte z plotny, přisypejte mouku a dobře promíchejte. Směs másla a mouky za stálého míchání zpěňte podle požadovaného zabarvení omáčky 1 až 3 minuty. Do jíšky postupně přilévejte mléko a dohladka vyšlehejte metličkou. Bešamelovou omáčku na mírném ohni s občasným promícháním povařte asi 20 minut, osolte, dochuťte a propasírujte.


FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejlepší prvorepublikové recepty: Uzená polévka, španělské ptáčky nebo výtečný koláč k čaji!

Co se vám vybaví pod označením první republika? Nostalgie, kouzlo domova, samostatný stát, vzpomínky na dětství nebo výtečná gastronomie? Přestože ji většina z nás nezažila na vlastní kůži, díky bohu existují recepty, které

Božské ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové nebo z odpalovaného těsta!

Proč bychom měli milovat léto? No přece kvůli plněným ovocným knedlíkům, které nemají konkurenci. Jsou hříšně dobré, sice kalorické, ale zato fantastické. Dají se připravit na tisíc způsobů a plnit se dají vším možným ovocem.

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy

Tvarohové dezerty: Nepečené řezy, knedlíky i vláčná bábovka

S tvarohem se dá v kuchyni čarovat naprosto dokonale. Můžete z něj připravit nejen hlavní jídlo na sladký způsob, ale taky vynikající zákusek po nedělním obědě. Ať už jsou to koláče, zákusky, dorty či bábovky – všude se může

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz