Pečená svatomartinská husa | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Pečená svatomartinská husa

105 min. | hlavní chod | Vánoce | 6 317 kJ/porce | Česká kuchyně | 6 porcí

Fotografie

Husa pečená na sádle s jablky, hruškami a švestkami, pečená dozlatova. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porcí
1 špetkasůl
1 hrstlevandule
1 lžičkakmín celý
4 kghusa
2 ksšvestky
2 ksjablko
2 kshruška

podle potřeby

voda horká

Postup přípravy

Čas přípravy: 90
Čas vaření/pečení: 15
1.

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

3.

Podlijte ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby.

4.

Můžete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.

5.

Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva.

6.

Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré, do té doby husu znovu nepodlévejte.

7.

Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.

8.

Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova. Trvá to asi 1–1,5 hodiny.

9.

Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem.

10.

Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy.

11.

Usazeniny ze dna a stěn odškrabte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž patří dušené zelí a knedlíky.

12.

Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidejte hrušky a švestky.

13.

Jako příloha je ideální např. bramborový knedlík.

14.

Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.

15.

Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 807,3kJ 6 317,1kJ
Bílkoviny 7,3g 57,4g
Tuky 17,3g 135,2g
Sacharidy 2,2g 17,1g
Cholesterol 72,4mg 566,7mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz