Jablkový štrůdl
Výborný štrůdl z listového těsta je plněn čerstvými jablky a ochucen skořicí, ořechy a rozinkami.
Autor receptu: denda22
Ingredience
na ozdobu
na potření
na plech
Postup přípravy
Vyložíme plech pečicím papírem. Vál posypeme hladkou moukou.
Lístkové těsto si rozdělíme na 2 díly a jeden z nich hned rozválíme (pokud možno) do tvaru obdélníka.
Na vyválené těsto (výška asi 3 mm) nastrouháme na hrubém struhadle asi 5 - 6 jablek (záleží jednak na velkosti jablek a také na tom, jak moc či málo jablek ve štrůdlu máme rádi).
Nastrouhaná jablíčka pocukrujeme 1/2 balíčkem vanilkového cukru (zbytek si necháme na druhý díl těsta).
Vše pak ještě posypeme mletou skořicí (tou nemusíme šetřit, zvýrazní chuť jablek).
Poté zasypeme jablka asi 2 hrstmi jemné strouhanky, na ni pak "poházíme" pár kousků másla či Hery.
Kdo chce a má to rád, může si přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo i rozinky namočené v rumu apod.. ale nemusí to být, i bez nich chutná štrůdl znamenitě.
Když jsme na těsto dali všechny dobroty, srolujeme je směrem k sobě do závinu, jeho konce pak založíme pod závin.a přeneseme jej na plech.
Stejným způsobem pracujeme i s druhým dílem lístkového těsta.
Na talíř si připravíme váječný bílek, který vidličkou lehce rozšleháme. Perutkou (mašlovačkou) pak oba štrůdly potřeme.
Do trouby předehřáté na 190 ° C vložíme plech se štrůdly a pečeme asi 25 - 30 minut (hodně do zlatova).
Krájíme jej až po vychládnutí, a aby nejen chutnal, ale i dobře vypadal, krájíme na šikmé řezy. Cukrujeme až před podáváním.
Hodnotit recept: