Fazolová polévka ze Starého Brna
Polévka uvařená z fazolí, uzeného masa, mrkve, cibule, česneku, bazalky je ochucená bobkovým listem a novým kořením.
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne. V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.
Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole. Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.
Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku.
Pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.
Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.
Hodnotit recept: